Son 6 aydır şirketin verdiği Macbook pro'yu kullanıyorum. MacOS ince kullanım kolaylıklarıyla süslenmiş fakat biraz sınırlandırılmış bir Ubuntu sürümü gibi geldi bana hep. Zaten bir yazılımcı olarak artık işletim sistemine bağımlılığım da oldukça azaldı. İnternet bağlantısı, firefox ve bir terminal bana yeterli ortamı veriyor. Ancak Macbook pro'lar, fiziksel makine olarak, işi bilgisayar olan insanlar için şu an en iyi çözüm bence. Her tarafından bir incelik, her tarafından bir düşüncelilik fışkıran bir alet bu. Gece çalışan benim gibi yazılımcılar için alttan ışıklandırmalı klavye ne demek, ortamın ışığına göre parlaklığın ayarlayan çok kaliteli bir ekran ne demek, "hadi toplantıya" dendiğinde bilgisayarı hop diye toplayıp çantaya atmak, sonra löp diye 2 saniyede kullanabilir hale gelebilmek ne demek, takdir edersiniz. Bunlar çok zor şeyler mi, değil. Ama ne hikmetse hala bir ton paraya satılan vaio'lar, toshiba'lar, bu özelliklere sahip değiller. Takip ettiğim dünya çapında onlarca değerli yazılımcının tamamına yakınının Mac kullanması tesadüf olmasa gerek.
Grafikerler içinse durum daha da keskin. Hala linux'larda yeterli performans ve kullanışlılıkta grafik uygulamaları yok malesef. Gimp bir Photoshop olamadı, Flash muadili bir şey yok, video editörleri çok yetersiz.
Bir yazılımcı olarak, insanların Windows kullanılmasındansa Mac kullanmasını tercih ederim. En azından teknolojiyi daha yakından takip etmiş olurlar, Internet Explorer'dan kurtulmuş olurlar.
Ancak benim yine de Ubuntu'yu aradığım çok oluyor. Şahsi bilgisayarım olsa Macbook'a da Ubuntu kurmayı denerdim.
Pardus'u da geçtiğimiz Mart ayında donanımı hiç de fena sayılmayacak bir bilgisayara kurup denemek istedim, ancak görsellik yapacağız diye o kadar kasmışlar ki, açılması, programların çalışması çok ağırdı, kağnı gibiydi. Hemen kaldırmak zorunda kaldım. Efekt yapacaksan yap, ama önce kullanıcının donanımına göre en hızlı açılışı, en ideal grafiği sun. Ubuntu'yu bir çok bilgisayara kurdum, müthiş bir kararlılıkla çalışıyor. İşte kullanıcı deneyimi bu demek ve malesef bu konuda Pardus henüz beklediğimiz seviyede değil.

İnanın bizler de sizler kadar rahatsızız ancak üst yönetim bu konuhakkında açıklama yapılmasını istemediğini belirtiyor. Bu 3 aydırkurumda devam eden yeniden yapılanma süreci esnasında yorulan/yıprananve tedirgin olan çalışanlardan ise istifa yolunu seçenler doğal olarak oldu.
Bu süreç içinde ekipteki geliştiricilerin morali/motivasyonu düşmüş vesizlere yansıyan teknolojik güncellemelerin dozu azalmış olabilir,bunlar en nihayetinde geçici durumlardır. Süreç kesinliğe kavuştuğundabu kesintiler fazlasıyla telafi edilir, çünkü camia olarak sevdiğimizişi yapmanın azmiyle kısa sürelerde beklenmeyen ilerlemelerkaydetmişliğimiz yok değil :)
Ortalıkta dolanan laflara, söylentilere çok fazla kulak asmamayaçalışın, açıklamaların kaynağını iyi süzüp ona göre değerlendirin..