Sonunda kaçınılmaz son kapıma geldi çattı derler ya aynende öyle oldu. Python ile tanışmak artık kaçınılmaz oldu. Bu süreç Python ile kodlama yaptığım dönemdir. Python ın sitesinden o günkü geçerli sürüm herhalde 2.2 veya 2.3 idi indirip kurdum ve sağını solunu kurcalamaya başladım. Daha önceleri Visual Basic ile uğraştığım için Python un IDLE si bana biraz tuhaf gelmişti. Sadece bir notpad den oluşan IDLE Python editörü kod yazmaktan ve derlemekten başka bir işe yaramıyordu.
Aramalarım ve taramalarım sonucunda Visual Ide lere ulaşmam uzun sürmedi. İlk başta ERIC IDE, sonra Jython, Python GUI, ActiveState, PyGTK, wxPython ve Qt derken hepsini kullanmıştım. Ama hepsininde kendilerine göre + ları ve – leri vardı. Kiminin arayüzü çok itici ve karışık, kimininde çeşit çeşit paket bağımlılığı.
Bu aramalar böyle sürüp giderken daha önce Delphi ve Borland C++ ın arayüzü ve kod yazılımını gördüğümden vede Visual Basic ile uygulama geliştirdiğimden dolayı Visual Basic ile Python için bir Grafik Kullanıcı Arayüzü yazmaya başladım. Başladık ama daha önce hiç GUI yazmamıştım. Zorluklarını biliyordum ve bunun çok uzun zaman alacagınında farkındaydım. Kuşkum yoktu. Elbet sonuca ulaşacaktım. İlk önce projemi sınıf arkadaşlarım ile paylaştım. Böyle bir IDE için ücret ödeyebileceğini söyleyenler bile vardı. Hatta bunun beklentisi içine girmiş yakında büyük bir şirket yapar diyende vardı. Ama gördümkü Görsel programlama imkanı sunan basit ve hızlı bir Editöre gerçektende ihtiyaç vardı.
Visual Basic ile başlayan serüven “VisualTkinter” ismini alarak Python ile beraber yarı resmi grafik arayüzü Tkinter kullanımına olanak veriyordu. “VisualTkinter” hakkında daha geniş bilgiyi Visual Tkinter 1.x isimli makalede bulabilirsiniz. Bu gelişimin her aşamasında yardımlarını esirgemeyen iş ve okul arkadaşlarıma teşekkür ederim. Debug Hata ayıklama, İngilizce-Türkçe Menülerin eklenmesi, Projenin şekillenmesi gibi konularda bir çok yardımları dokundu. Visual Tkinter in gelişimini derslerden vakit buldukça ve bir araya geldikçe aşama aşama tamamladık. Gelinen nokta VisualTkinter 1v1.28. idi ve daha fazla ilerleme için yeni bir yapıya ihtiyaç vardı.
Ve 2.x versiyonuna geçilmesi gerekiyordu.
Devam edecek...İyi çalışmalar...
Visual Python 2.x sürümüne destek verenler.
- Brothersoft
- Yallablog
- Googlecode
- Softpedia
- Sourceforge
0 Yorumlar
Merhaba,